Производство на оцет
Търговия с хранителни стоки
Пакетажен цех
За контакти
 
Начало За нас Продукти
Производствен процес Референции
  ПРОДУКТИ  
Прима Парте винен 700ml


Прима Парте ябълков 700ml


Прима Парте винен 1L


Прима Парте винен 3L


Любопитно за оцета
Оцетът е един от най-древните хранителни продукти, познати на човечеството. Здравословното действие на ябълковия оцет, произведен от пресен ябълков сок, или на традиционния винен оцет, е безспорно. Също и козметичната и санитарната индустрия е вече немислима без оцета. Качественият оцет обогатява много ястия и разширява кулинарния вкус (интересни рецепти с оцет можете да намерите ТУК).
 
 
Древните китайци толкова обожавали оцета. че го нарекли "най-основна сред петте подправки" и даже за "главен управител на храните". За произхода на различните видове и марки оцет се разказват много истории, като например за баща и син, които правели алкохол, но които се преместили да живеят в друг район. За изненада, там алкохолът не се получавал, но на тях им било жалко да го изхвърлят и го оставили да седи в глинените делви. Не щеш ли, след 21 дена от делвите се разнесъл приятен аромат. Синът не се стърпял и опитал напитката, която се оказала кисело-сладка на вкус, с прекрасен аромат. Тя била веднага възприета като подправка в кухнята, като се радва на същата почит и до днес.
 
 
По същество оцетът е кисела на вкус течност, получена при окисляване на етанола във вино, бира, ферментирал плодов сок или почти всяка друга течност, съдържаща алкохол. Оцет може да се произведе и от определени бактерии, които действат направо в захарно-водни разтвори, без междинно преобразуване в етанол.
 
 
В по-общ вид биохимичната реакция при окисляването на етанол до оцетна киселина е следната:
 
C2H5OH + O2 ->(УКБ)-> CH3COOH + H2O + 493 kJ/mol
 
 
 
Оцетната киселина (CH3COOH), позната още като етанова киселина, е органично химическо съединение, най-известно с това, че на него оцетът дължи киселия си вкус и острата си миризма. Чистата, безводна оцетна киселина е безцветна хигроскопична течност и замръзва под 16,7°C до безцветно твърдо кристално вещество. Оцетната киселина е корозивна и изпаренията й дразнят очите и носа, въпреки че е слаба киселина, що се отнася до способността й да се дисоциира във водни разтвори.
Оцетната киселина има широко приложение в практиката. 6% и 9%-ните й разтвори са известни под търговското наименование оцет. Освен като подправка в домакинството, оцетът се използва и като консервиращо средство при приготвянето на различни туршии.
 
 
В съвременното производство на оцет се различават два вида преработвателни процеси: традиционните процеси и откритата ферментация. При тези процеси захар и алкохол се превръщат в оцет. При модерните биореакционни процеси, при които оцетни култури са в равновесие, а вентилацията се осъществява посредством турбини или дюзи, са необходими от 1 до 5 дена за превръщането на алкохолна течност в оцет.
 
 
Повече информация за производството на оцет или казано иначе как го правим можете да намерите в раздел ПРОИЗВОДСТВЕН ПРОЦЕС


Любопитно за оцета
Рецепти с оцет
Оцет и здраве
Приложение в бита
ПВД ООД

България, гр.Плевен
ул."Георги Кочев"94

Тел./Факс: +359 64 810 086

Е-mail: office@pvd.bg
Начало

За нас

Продукти

Производствен процес

Референции

За контакти

ПВД ПРИМА ПАРТЕ винен концентрат 6° - 700ml

ПВД ПРИМА ПАРТЕ ябълков концентрат 6° - 700ml

ПВД ПРИМА ПАРТЕ винен концентрат 6° - 1L

ПВД ПРИМА ПАРТЕ винен концентрат 6° - 3L

Любопитно за оцета

Рецепти с оцет

Оцет и здраве

Приложение в битаУсловия за ползване на сайта
© 2008 - 2014

Всички права са запазени от ПВД ООД

www.pvd.bg
v3.0.8.0
PVD Pleven
Vizia Design Studio